Wat is Sofrologie

Sofrologiepraktijk

Contact


Dr. Frank Delvaux

Dorpsstraat 25, 3020 Winksele

GSM: 0487 31 74 93

mail: info sofrologiepraktijk.be

Wat is sofrologie?Sofrologie is een zeer complete methode waarbij geest en  lichaam als één geheel benaderd worden. We spreken ook van Dynamische Relaxatie omdat het een actieve methode is waarbij we wisselende houdingen en meditatieve technieken gebruiken. 


Het zou verkeerd zijn te zeggen dat Sofrologie dé relaxatietechniek is, maar er zijn een aantal fundamentele verschillen tussen Sofrologie en de  gekende ontspanningstechnieken.


Sofrologie streeft naar meer bewustzijn:  van je lichaam en geest als één geheel, van je innerlijke wereld en haar processen, maar ook van de werkelijkheid waar we aan deelnemen. Sofrologie streeft ook naar een mentale en fysieke ontspanning en naar een toestand van harmonie met jezelf en met je omgeving. Daarbij staat de ontwikkeling van het 'eigen-besef' of het lichaamsschema centraal.


Het uitgangspunt is dat als we lichaam en geest in evenwicht brengen we makkelijker onze doelen bereiken, ons leven een positieve richting geven en beter met tegenslagen omgaan.


In die zin is het een methode die je toelaat je persoonlijke mogelijkheden te ontplooien en je dagelijks leven te verbeteren. Bovendien is het een verregaande relaxatietechniek die een ernstige poging doet om mensen met stress, depressie, hyperventilatie... te wapenen tegen deze problemen.


Oorsprong.

Sofrologie wordt gedefinieerd als “de studie van het evenwicht van het menselijk bewustzijn” en is een ontspannings-bewustmakingsmethode, in de jaren ‘60 ontwikkeld door Prof. Dr. A. Alfonso Caycedo. Hij gaf zijn

naam aan de Caycediaanse Sofrologie. Als neuropsychiater en hypnotherapeut was hij sterk geïnteresseerd in het menselijk bewustzijn.

Zijn interesse bracht hem naar het Oosten, waar hij de finesses van yoga en boeddhisme leerde kennen. Hij verbaasde zich over de invloed van deze meditatietechnieken op het bewustzijn en besloot zich verder te verdiepen in deze oosterse technieken. Caycedo, een in Spanje wonende Colombiaan, besefte dat de westerling sceptisch staat tegenover technieken die niet aan de hand van cijfers kunnen bewezen worden. Hij besloot daarom een discipline te ontwikkelen die oosterse relaxatietechnieken combineerde met onze westerse denken en westers filosofie en doopte deze dynamische relaxatie tot ‘sofrologie’, een uit het Grieks samengesteld woord met de betekenis: de  studie van het bewustzijn in harmonie.

PraktijkDoor middel van ademhalings-, concentratie- en ontspanningstechnieken tracht een sofroloog je hulpmiddelen aan te reiken om weerbaarder te worden. Sofrologie heeft een heel arsenaal aan - op zich vrij simpele - oefeningen. Je leert ze bij de sofroloog en daarna moet je zelf aan de slag. Door regelmatig te oefenen, zal je leren je lichaam en geest beter op elkaar af te stemmen, om zo positiever tegenover het leven te staan.


"Wat ervaar ik nu?"

Tijdens het oefenen staat de beleving, het ervaren centraal, en dat vrij van oordelende of interpreterende gedachten.

Je kan heel veel lezen en horen vertellen over Sofrologie, in de eerste plaats moet je het beleven om te weten wat het is en wat het doet. Ieder beleeft het trouwens op een eigrn unieke manier.


Dagelijks oefenen is nodig om een goed effect te bekomen en te behouden. Maar gelukkig zijn de oefeningen erg laagdrempelig en

ervaart men heel snel de effecten.


Toepassingsgebieden


Buiten de eerder genoemde stress en mentale klachten wordt Sofrologie onder andere toegepast bij slapeloosheid, bij stoppen met roken, wordt het door vroedvrouwen gebruikt om patiënten hun zwangerschap samen met hun partner bewuster te laten beleven, het wordt toegepast in de sportwereld en op school om de concentratie en motivatie te versterken.

Het vaakst wordt sofrologie toegepast in de kinesitherapie. Want je kan als kinesist wel een lichamelijk probleem verhelpen, maar indien de oorzaak van het probleem niet wordt aangepakt, zal de patiënt steeds opnieuw behandeld moeten worden.